Цифровата ефирна телевизия (DVB-T, MPEG4) сравнена с аналоговата телевизия:

 1. Джей Лено, разделен с вертикална черта, показваща разликата отляво на дясно между цифрово и аналогово излъчванеПо-добро качество на сигнала и картината

  При аналоговата телевизия както знаем се появяват „снежинки“ и двойни образи, дори често се губи и цвета. Това е вследствие на слаб сигнал. За да се избегнат тези негативни ефекти се налага направата на много големи и скъпи антени и усилватели, които товарят джоба многократно.

  Как можем да се отървем от тях и как да спестим средства като едновременно с това получим идеална картина без каквито и да било дефекти?

  Отговорът е прост – цифрова ефирна телевизия (DVB-T, MPEG4). При нея няма „снежинки“, няма двойни образи, няма загуба на цвят. Получаваме една кристално чиста картина, на която да се насладим. Сигналът, който се приема, е много по- достъпен за хващане, отколкото този на аналоговата телевизия. Така можем да забравим за големите антени и усилватели и да спестим средства. При цифровата ефирна телевизия (DVB-T, MPEG4), качеството на образа не зависи от силата на сигнала. (Например, едно домакинство живеещо в апартамент, в който силата на сигнала е 60% ще получи качествена картина, както друго домакинство, при което се наблюдава сигнал от 100%).

  Естествено и цифровата ефирна телевизия (DVB-T, MPEG4) изисква антена, но тя е много по- малка, семпла и лесно може да се скрие например зад телевизора. Край на опъването на кабели през апартамента, край на дупченето на стени за закрепяне на антени. Чрез цифровата ефирна телевизия (DVB-T, MPEG4) съвременния човек има достъп до най- новите технологии при заснемането на картината. Чрез нея може да се гледат телевизии с висока резолюция т.нар. HD програми. При аналоговата телевизия това е невъзможно.

 2. Цифровата ефирна телевизия (DVB-T, MPEG4) дава възможност за гледане на много повече канали.

  При аналоговата телевизия ние гледаме по 1 канал на 1 честота, докато цифровата ефирна телевизия (DVB-T, MPEG4) дава възможност да се излъчват по 5 канала на 1 честота. Това е възможно благодарение на формàта MPEG4, който позволява пренос на много повече данни при по- висока компресия.

 3. Цифровата ефирна телевизия (DVB-T, MPEG4) е напълно безплатна.

  Повечето домакинства гледат на аналогова кабелна телевизия, за която се налага да плащат и получават много ниско качество на картината. Край на плащанията.

 4. Достъпността на цифровата ефирна телевизия (DVB-T, MPEG4) спрямо аналоговата е много по-голяма.

  Отдалечените градове в провинцията могат да гледат само 2-3 канала ефирно на много ниско качество. Сега е време за промяна, защото чрез цифровата ефирна телевизия (DVB-T, MPEG4) те ще могат да гледат много повече канали с кристално качество на картината, качество което всеки един ще получи независимо къде и в коя част на България живее.

 5. Цифрова ефирна телевизия в автомобила

  В съвременните условия вече навлезе потребността от гледане на телевизия в автомобилите. Аналогова телевизия в автомобилите е мисия невъзможна за хващане при движение. Да не говорим, че извън градовете изчезва напълно.

Всички права върху статиите са запазени – Цифроним ООД. При използване на статиите или части от тях, посочването на линк към източника (http://cifronim.com) – е задължително!