Какво е цифрова ефирна телевизия (DVB-T) и моят телевизор съвместим ли е?

Съкращението DVB-T по своята същност представлява – Наземно дигитално видео предаване. То е способ, чрез който се пренасят видео сигнали с много добро (цифрово) качество.

За да имате достъп до DVB-T т.е. до цифрова ефирна телевизия, на вас ви трябват: подходящ тунер вграден в телевизора DVB-T MPEG4 или от цифров ефирен приемник (DVB-T tuner, SET TOP BOX, СЕТ ТОП БОКС). Те декодират сигнала, който се излъчва и можете да гледате безплатна цифрова телевизия.

Технологията на самото излъчване позволява да се премахнат всички дефекти на картината, които се проявяват при обикновенната аналогова телевизия. Това са т.нар. снежинки, двойни образи, смущения от електроуреди и т.н. Качеството на цифровата ефирна телевизия е на същото ниво както това на кабелните и сателитните оператори, които предлагат цифров пакет.

Как може да разберете дали телевизора ви поддържа DVB-T или по точно цифрова ефирна телевизия?

Установете какъв е телевизорът Ви.

DVB-T тунерите се вграждат предимно в новите LCD и PLASMA телевизори. Ако Вашия телевизор е с кинескоп – той няма вграден цифров ефирен тунер.

Това не е причина за да го изхвърлите. Един нов телевизор струва скъпо, а един простичък приемник е между 60 и 120 лв и ще Ви е от полза доста дълго време. Повече за избора на приемник можете да прочетете тук:

Телевизорът Ви е внос от страна извън ЕС

DVB-T тунерите са стандарт, който е разпространен предимно в Европа. Ако сте закупили вносен телевизор от страна извън ЕС, трябва да проверите характеристиките.

Ако прочетете, че имате DVB тунер, то има шанс да можете да използвате телевизора за да гледате цифрова ефирна телевизия. Прочетете в книжката дали имате конкретно DVB-T MPEG4 тунер. Това гарантира приемане на сигнала.

Телевизорът Ви е закупен от ЕС, но модел преди 2009-та

Повечето LCD, LED и PLASMA телевизори имат някакъв вграден цифров тунер. Трябва да обърнете внимание на вида тунер, който е вграден.

Ако телевизорът Ви е произведен преди 2010-та има шанс да имате различен тунер от необходимия, например DVB-T MPEG2 или единствено DVB-C / DVB-S. Тeзи тунери са несъвместими с излъчването и за него ще Ви трябва приемник (или карта).

Телевизорът ви е LCD, но не знаете дали има тунер

За да разберете тази информация, трябва първо да намерите модела на телевизора (от книжката с упътването или от сервизната лепенка на гърба).

Когато имате точния модел, можете да напишете в търсачките „<модел> technical specifications“ и да разберете заводските спецификации на модела. Там трябва да търсите DVB-T MPEG4. Ако имате DVB-T MPEG2 – ще Ви трябва приемник или карта.

Всички права върху статиите са запазени – Цифроним ООД. При използване на статиите или части от тях, посочването на линк към източника (http://cifronim.com) – е задължително!