Ползата за обществото от цифровата ефирна телевизия се изразява в това, че то може да продължи да гледа безплатно телевизия и при новия сигнал, с което няма да му се отнеме една от потребностите, с които е свикнало. След 1 септември 2013 г. просто не е възможно на домакинствата да гледат ефирна телевизия безплатно, ако не са си закупили цифров ефирен приемник (DVB-T, MPЕG4 tuner) или нямат телевизор с подходящ вграден такъв (DVB-T, MPЕG4 tuner). Освен това, обществената полезност се изразява и в следните направления:

  1. Намаляване на вредата за хората и околната среда.

    Аналоговата телевизия излъчва на много честоти с висока мощност малко канали, като това излъчване се отразява сериозно на нашето здраве. Представете си например в София се излъчват 7 ефирни телевизии на различни честоти с големи мощности от порядъка на 20-25 Kwh, а в планините има предаватели с мощности от над 40 Kwh. При цифровата ефирна телевизия (DVB-T, MPЕG4) тези канали се събират само в 2 честоти. Облъчването е много по-малко – едно е да те облъчват 7 предавателя, съвсем друго е 2.  Да не забравяме и че цифровата ефирна телевизия (DVB-T, MPЕG4) постига по- добри резултати с по- ниски мощности. Предавателите не излъчват с по 20-25 Kwh, както е при аналоговата телевизия. Примерно един цифров предавател (DVB-T, MPЕG4) излъчва с максимум 10 Kwh.

  2. Спестяване на средства от предавателите.

    Вместо чрез данъците ни да се плащат сметките за ток на предаватели, които предоставят некачествена услуга, с цифровата ефирна телевизия (DVB-T, MPЕG4) може да се гледат по- качествени и по- евтини програми. Така обществото спестява средства, които да се изразходват за други по-наложителни разходи.

    Нашата фирма се заема с мисията да осведомява всяко едно домакинство в страната за промяната, като по този начин правим процеса по цифровизация (DVB-T, MPЕG4) прозрачен и близък до хората, за да не го приемат с недоверие и основателни съмнения за злоупотреби спрямо тях.

Всички права върху статиите са запазени – Цифроним ООД. При използване на статиите или части от тях, посочването на линк към източника (http://cifronim.com) – е задължително!