Колко канала мога да хващам на цифрова ефирна телевизия?

През 2017 г. броя на програмите излъчвани чрез цифрова ефирна телевизия е 11 програми за гр. София, от които 6 се излъчват и на територията на цялата страна. Програмите са общо достъпни за всеки, който притежава телевизор или декодер с тунер MPEG4 и достатъчно силна антена за територията, на която гледа телевизия.

Цифровизацията в България е предопределена да се случи на няколко етапа, като идеята е на всеки етап разнообразието и броя на програмите да се увеличава. Рамката на цифровизацията е зададена през 2012 г. в закон за радиото и телевизията и неговите допълнителни разпоредби.

Без да искаме да звучим нихилистично и антипатриотично, в България нещата не се случват по начина, по който са умотворени и законоустановени от законодателната власт. Сякаш законодателната власт работи на халост и никой в изпълнителната власт не възприема законите като задължителни.

Та, според този закон в периода 2013-2015 г. са установени да се случат два фази на Цифровизацията, която започва през 2013 март месец:

  1. Първа фаза (до края на 2013г)- 3 мултиплекса с по 7 програми, т.е. 21 телевизии общо.
  2. Втора фаза (до края на 2015г)- 7 мултиплекса с по 7 програми, т.е. 49 телевизии общо.

Всички права върху статиите са запазени – Цифроним ООД. При използване на статиите или части от тях, посочването на линк към източника (http://cifronim.com) – е задължително!