[fusion_builder_container hundred_percent=“no“ equal_height_columns=“no“ menu_anchor=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ background_color=““ background_image=““ background_position=“center center“ background_repeat=“no-repeat“ fade=“no“ background_parallax=“none“ enable_mobile=“no“ parallax_speed=“0.3″ video_mp4=““ video_webm=““ video_ogv=““ video_url=““ video_aspect_ratio=“16:9″ video_loop=“yes“ video_mute=“yes“ video_preview_image=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ margin_top=““ margin_bottom=““ padding_top=““ padding_right=““ padding_bottom=““ padding_left=““][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ layout=“1_1″ spacing=““ center_content=“no“ hover_type=“none“ link=““ min_height=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ background_color=““ background_image=““ background_position=“left top“ background_repeat=“no-repeat“ border_size=“0″ border_color=““ border_style=“solid“ border_position=“all“ padding=““ dimension_margin=““ animation_type=““ animation_direction=“left“ animation_speed=“0.3″ animation_offset=““ last=“no“][fusion_text]

Колко канала мога да хващам на цифрова ефирна телевизия?

През 2017 г. броя на програмите излъчвани чрез цифрова ефирна телевизия е 11 програми за гр. София, от които 6 се излъчват и на територията на цялата страна. Програмите са общо достъпни за всеки, който притежава телевизор или декодер с тунер MPEG4 и достатъчно силна антена за територията, на която гледа телевизия.

Цифровизацията в България е предопределена да се случи на няколко етапа, като идеята е на всеки етап разнообразието и броя на програмите да се увеличава. Рамката на цифровизацията е зададена през 2012 г. в закон за радиото и телевизията и неговите допълнителни разпоредби.

Без да искаме да звучим нихилистично и антипатриотично, в България нещата не се случват по начина, по който са умотворени и законоустановени от законодателната власт. Сякаш законодателната власт работи на халост и никой в изпълнителната власт не възприема законите като задължителни.

Та, според този закон в периода 2013-2015 г. са установени да се случат два фази на Цифровизацията, която започва през 2013 март месец:

  1. Първа фаза (до края на 2013г)- 3 мултиплекса с по 7 програми, т.е. 21 телевизии общо.
  2. Втора фаза (до края на 2015г)- 7 мултиплекса с по 7 програми, т.е. 49 телевизии общо.

Всички права върху статиите са запазени – Цифроним ООД. При използване на статиите или части от тях, посочването на линк към източника (http://cifronim.com) – е задължително!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]