За ефирната телевизия обикновено се изисква само антена и човек спокойно може да гледа 3-4 програми. За съжаление, когато са налице лоши метеорологични условия, ефирната  телевизия се влияяе изключително много. Дотук ние описахме познатата на всеки аналогова ефирна телевизия.

За наше удоволствие и радост цифровата ефирна телевизия DVB-T няма нищо общо с познатата ни от десетилетия аналогова телевизия. Може би единственото общо между двете е, че и двете са ефирни и безплатни телевизии.

Както при аналоговата ефирна, така и при цифровата ефирна телевизия DVB-T е необходима антена, но при цифровата ефирна телевизия DVB-T не е необходимо антената да е външна и относително голяма по размер.

Всеки би се запитал, колко ще му струва това удобство – гледането на безплатна цифрова ефирна телевизия.

Този въпрос е много уместен, тъй като въпреки, че месечно не се налага да плащаме каквото и да било или пък годишно, всеки от нас трябва да притежава съответния тунер, който да улавя излъчваният сигнал на цифровата ефирна телевизия.

В България сигналът ще е MPEG4 AVC/H264. Форматът MPEG2 няма да се развива и е достъпен само за София, като скоро ще бъде закрит.

Следователно, за да гледате цифрова ефирна телевизия DVB-T още днес трябва да имате цифров ефирен приемник(SET TOP BOX, СЕТ ТОП БОКС), приемащ този сигнал.

В този случай Вие имате две възможности:

  1. Да си закупите отделно такъв цифров ефирен приемник(SET TOP BOX, СЕТ ТОП БОКС), който да се свърже с вашия телевизор.
  2. Да си закупите нов телевизор с вграден такъв приемник.

И така, колко ще Ви струва всяка възможност?

Покупката на цифров ефирен приемник (SET TOP BOX, СЕТ ТОП БОКС), който да свържете към телевизора си ще Ви струва между 60 лв. и 140 лв.

Покупката на подходящ телевизор с вграден приемник, е Ви струма между 1000 лв. и 2 000 лв.

Следователно, рационалното решение е да си закупите отделен приемник.

Да си представим, че дадено домакинство ползва 3 телевизора. Така ако не иска да ги изхвърля и в същото време да гледа безплатно цифрова ефирна телевизия, то трябва да си закупи 3 приемника. В противен случай трябва да си закупи 3 телевизора за около 3 500 лв.

В същото време трите приемника ще му струват около 200 лв.

В заключение, ако искате да гледате безплатна цифрова ефирна телевизия, не трябва да плащате нищо месечно. Единствено трябва да заплатите цената на приемника, т. е. между 60 лв. и 140 лв.

Всички права върху статиите са запазени – Цифроним ООД. При използване на статиите или части от тях, посочването на линк към източника (http://cifronim.com) – е задължително!