Цифровизацията е процес на преминаване от аналогова ефирна телевизия към цифрова ефирна телевизия. Цифровата ефирна телевизия позволява по- добра компресия на информацията и предаване на много повече програми в един канал, отколокото аналоговата.

Ефирната телевизия се хваща чрез антена.
За разлика от аналоговата обаче, цифровата ефирна телевизия, която се въвежда посредством процеса на цифровизация, изисква и цифров тунер. Този цифров тунер е вграден в повечето от новите телевизионни приемници, например произведените след 2009 г.

За телевизионните приемници от по- старото поколение е нужен външен цифров тунер, който да направи възможно приемането на цифровата ефирна телевизия. Такъв цифров тунер се съдържа в декодерите (сет топ бокс, set top box MPEG 4) за цифрова ефирна телевизия.

Така Вие чрез един такъв декодер (сет топ бокс, set top box MPEG 4) и чрез антена можете спокойно да се възползвате от процеса на цифровизация в България.

 

По този начин ще приемате цифрова телевизия чрез ефира, т. е. напълно безплатно, от една страна, а от друга страна цифровата ефирна телевизия е с невероятно високо качество, превъзхождащо дори качеството на познатите на пазара цифрови сателитни програми.

За да станете част от цифровизацията на ефира в България, Ви е нужен един декодер (сет топ бокс, set top box MPEG 4) и антена, с които да приемате цифрови ефирни телевизии